Went Werkt - tekstschrijver Eric Wentcopyright Went Werkt - bedrijfsjournalist en bladenmaker

Eric Went, bladenmaker, eindredacteur, (bedrijfs)journalist en scriptschrijver

Contact met bedrijfsjournalist Eric Went
Contact met Went werkt

Home Went Werkt

Alles Went - column

Dit is Went Werkt

Dit kan Went Werkt

Zo werkt Went

Went Werkt aan...

Portfolio

Went Werkt voor...

Wat in unit-2

Succes gegarandeerd!

Vers van de pers

Eric Went - Went WerktTwitter = tijdwinst

Tegenwoordig vertel ik het aan iedereen die het horen wil: Twitter kost geen tijd, maar levert juist tijdwinst op. Mits goed gebruikt, uiteraard!

Laatst was oud-collega René jarig en trakteerde hij mijn voormalige vakkornuiten bij Maters & Hermsen Journalistiek in Leiden op stroopwafels en Belgische bonbons. Hij had de zoete verleidingen nog niet uit hun verpakkingen gehaald of ik had hem vanaf mijn huidige werkplek aan de andere kant van de stad al een mailtje gestuurd: of hij mij - zijn veelgeprezen inspirator, vriend en toeverlaat - ook wat kon komen brengen. Zijn reactie was van een aandoenlijke naïviteit: 'Hoe weet jij dat nou!'

Voor alle René's op deze aardkloot: dankzij Twitter worden ook onze allerlaatste geheimen genadeloos openbaar gemaakt. En als we dat niet zelf doen, dan doet een ander dat wel voor ons. In dit geval hadden maar liefst vijf oud-collega's verklapt waar René die dag op trakteerde. En dan zal ik het maar niet hebben over wat zij de afgelopen dagen, maanden en weken via Twitter nog meer over René, henzelf en heel veel anderen verklapt hebben.

Het voorbeeld illustreert mijn inziens perfect dat Twitter mij geen tijd kost maar juist tijdwinst oplevert. Door zo af en toe de enorme lijst tweets te scannen, pik ik immers dagelijks allerlei nuttige informatie op van en over mensen uit mijn directe omgeving, zonder dat ik ze echt tegen hoef te komen en dan ook nog de juiste vragen zou moeten stellen.
Twitter maakt bovendien dat ik in 'face-to-face gesprekken' de eerste drie a vier beleefdheidsstappen zonder schuldgevoel kan overslaan. In plaats van 'Hoi' (1), 'Ben je laatst toevallig nog jarig geweest' (2) en 'Wat heb je toen getrakteerd' (3) hoef ik zelfs niet meer te vragen of de traktaties in de smaak zijn gevallen (4), want ook dat weet ik al. In plaats daarvan kan ik zo'n gesprek beginnen met: 'En wat ga je volgend jaar trakteren?' of - nog beter - het onderwerp overslaan en het over (nog) belangrijkere dingen hebben.
En denk maar eens aan alle irritante stokpaardjes die sommigen berijden, of al die flauwe discussies waar ik me echt liever niet in wil mengen. Via Twitter krijg ik haarscherp welke onderwerpen ik wel en niet met iemand moet bespreken. En dat levert in een directe confrontatie ook weer (veel) tijdwinst op.

EricWentWerkt gaat dus vrolijk twitterend de zomer in. En met al de tijdwinst die ik dankzij Twitter boek, ga ik heerlijk van het mooie weer genieten. En als ik dan af en toe ook nog Twitter hoe ik dat precies doe, dan scheelt me dat een hoop beleefdheidsvragen uit mijn omgeving. Levert ook weer tijdwinst op!

 

naar het archief Archief columns