Went Werkt - tekstschrijver Eric Wentcopyright Went Werkt - bedrijfsjournalist en bladenmaker

Eric Went, bladenmaker, eindredacteur, (bedrijfs)journalist en scriptschrijver

Contact met bedrijfsjournalist Eric Went
Contact met Went werkt

Home Went Werkt

Alles Went - column

Dit is Went Werkt

Dit kan Went Werkt

Zo werkt Went

Went Werkt aan...

Portfolio

Went Werkt voor...

Wat in unit-2

Succes gegarandeerd!

Vers van de pers

Eric Went - Went WerktLeesstress

Dagelijks vallen er bij mij vijf dagbladen op de deurmat, aangevuld met een wisselend aantal vakbladen en tijdschriften waarvan ik ooit dacht dat het nuttig zou zijn om ze te lezen. En als het daar nu bij zou blijven. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. En elke dag denk ik met een naïef soort optimisme dat ik die dagelijks groeiende stapel leesvoer voor het slapen gaan kan slechten. Nou, vergeet het maar!

Het begint ’s morgens vroeg met Trouw, AD en De Volkskrant. Zo gauw ik het halletje naar  de voordeur open doe schreeuwen de voorpagina’s om het hardst om mijn aandacht: LEES MIJ! De buurman voegt daar in de loop van de ochtend het Leidsch Dagblad aan toe. En zo tegen de avond komt de krantenbezorger op zijn brommertje Het Parool brengen.
Ook de postbode stopt graag wat te lezen in mijn brievenbus: VNG Magazine, Aedes Magazine, PRO (van de NEPRON), Stadleven, Nul 20,  het Onderwijsblad, Havana (Hogeschoolblad van de UvA), Profielen (Hogeschoolblad van de Hro), PUNT! (van Avans Hogescholen), Onze Wereld, Ode, Happinez, Yoga, Vorm en Leegte, Hollands Diep, C (van Logeion), Kader Primair, Intermediair, de Journalist, Garp… Reis ik per trein, dan kan ik het bovendien niet laten om ook nog een paar leuke tijdschriften te kopen. Psychologie Magazine bijvoorbeeld, of Vrij Nederland. Want stel je voor dat ik de Metro en de SPITS! uit heb en me vijf minuten zou vervelen.
Tot zover het fysieke leesvoer. Want virtueel komt er dagelijks ook van alles op mijn pad. Om te beginnen al een mailtje of zeventig a tachtig voor Went Werkt. En Twitter niet te vergeten. Wil ik toch een beetje blijven volgen. Dus houd ik het wel en wee van pakweg 280 mede-twitteraars bij. En dan heb ik het nog niet eens over alle research om grote achtergrondverhalen te kunnen schrijven: nota’s, rapporten, essays, noem maar op. Als klap op de vuurpijl willen vrienden en familieleden mij op hoogtijdagen ook nog wel eens verblijden met een boek. ‘Want jij leest toch zo graag?’

Aan mijn hoela. Sinds mijn brievenbus onophoudelijk kleppert heb ik permanent last van leesstress. Ik kan geen letter meer in me opnemen. Dagelijks gooi ik stapels tijdschriften en kranten ongezien bij het oud papier. En schuldig dat ik me daarover voel!

Tsja, ik heb me natuurlijk hopeloos laten foppen door mijn eigen onzekerheid. Veel informatie in huis halen wil nog niet zeggen dat ik deze ook consumeer, of dat ik dan een erudiet persoon word.

Door schade en schande wijs geworden ben ik mijn ‘Te lezen-lijst’ inmiddels flink aan het decimeren. Meer weten met minder, is de stragegische onderbouwing voor mijn handelen. Kijken hoe lang ik dat volhoud. Want stel, ja stel, dat ik straks toch iets mis?

naar het archief Archief columns